Tuesday, November 30, 2010

Ala-ala Secret Recipe

Kenapa beria sangat nak g beli kek di kedai kek tu' sedangkan satu potong di jual dengan harga yg kadang kala menjadikan satu seksaan kepada yang membawa anak-anak ramai' kan org melayu kita ada buat' ternyata kebersihan dan halalnya' ( nie cite salah sorang kawan saya dr senawang ) bagi peminat kek-kek di kedai kek seperti Secret Recipe, King, Bakery Cottage dan what ever la asalkan ada kedai yang jual kek' itu hak masing-masing' dimana nak beli, apa kek nak makan, berapa banyak nak beli, kepada siapa nak di hadiahkan kek....sendiri jawab' tetapi' setiap org ada pandangan tersendiri' Kebanyakkan kedai-kedai kek di area seremban nie adalah kepunyaan bukan org islam' 95% bangsa cina dan 5% melayu ( hanya anggaran saje )
Persoalanya' kenapa org melayu suka membeli kek dikedai kek bukan melayu?? bukan nak menghalang'tapi sampai bila kita org melayu islam hendak membantu bangsa lain....kenapa tidak bangsa sendiri! tetapi kesedaraan ini telah mula berputik dikalangan bangsa melayu sekarang' alhamdulilah...bersyukur kerana telah ramai org melayu yg pandai membuat produk sendiri walaupun tidak setanding yang dibeli dikedai.Sebut je kek apa' ramai bakers-bakers telah membuat kajian dan memberi tunjuk ajar resipi-resipi yang sesuai mengikut selera melayu sekarang.Tahniah kepada semua umat islam di malaysia ini atas kesedaraan kita menjaga pemakanan yg HALAL di sisi agama dan terjamin kebersihannya.
Saya berpeluang belajar dari seorg usahawan yang telah lama menceburi bidang bakery' walaupun saya baru mengenali beliau' tetapi cara beliau memberikan ilmu untuk dikongsi bersama amat berharga pada saya. Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada beliau kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya. Semoga allah memberikan kejayaan kepada beliau.
Cupcake Lemon Cheese 
Cupcake Chocolate Cheese
Anika hiasan yang disukai
Cupcake Oreo Cheese





Kek Toffee Caramel Cheese 























Kek Fruity Cheese





Kek Chocolate Banana






























Kek Black Forest + Filling Ceri







Semua kek-kek ini ada dijual di Hananbakery (Homemade Product ) Jika berminat untuk tempahan'sila hubungi /SMS  Pn Hayati 012 3438896 @ hananbakery@gmail.com

Monday, November 29, 2010

Menjamu Selera Bersama

Tanggal 20hb Nov 2010' kami ke Bagan Lalang' area Sepang' menjamu selera bersama. Kebetulan ada seseorang nak belanja' bukan senang nak dapat belanjanya' dah ON tu....layannnnn je' memang seronok'sbb pertama kali makan masakkan di Restoran itu' sedap dan meriah dengan makanan. Kami sekeluarga hampir 16orang'dan meja kami adalah meja yang terpanjang pada malam tu' keluarga Ummi (Angah, Abgngah,  Hakimi, Hafizi, Ariff ) keluarga Hayati ( Alang, Abglang, Husna, Huda, Hanan ) keluarga Rabeah ( Ateh, Abgteh, Shina ) Emak, Firdaus Pakcu dan Along (Ustazah Norfaaizah)' malam tu kenyang gileeeeer...tak makan nasi' makan lauk je' tp banyak sangat lauk yang ditempah' nak kena habiskan jugak'...Menu yang pertama kalinya saya makan' Pepahat goreng sambal' tak tahula nak cakap rasa macam mana' tp ada yang cakap macam kerang' cuma beza dengan kerang' ianya panjang' kerang bulat dan ada bentuk tersendiri. Tapi pepahat tu boleh tahan jugak rasanya. Menu lain diantaranya Ikan siakap bakar, Ikan siakap masak tiga rasa, ketam goreng berempah, udang dan sotong goreng tepung, dan sop sayur. Diakhiri dengan air limau kasturi....kasi pecah lemak semula'...diantara gambar yang sempat diambil pada malam tersebut...











































































Diantara makanan yang dimakan bersama keluarga, terima kasih buat Makteh Rabeah, Pakteh Firdaus dan Shina jemput kami makan bersama dan lain kali belanja lagi ye....:)

Cream Puff VS Tart

Kak Nurul dr TNB (GM) Seremban' tempahan untuk Cream Puff dan Blueberry Cheese Tart' katanya nak menjamu menantu dan saudaranya di rumah besan beliau' terima kasih Kak Nurul...







 Terima kasih kak Nurul' jangan lupa repeat order ye...:)

Jejak Kasih 12 tahun

Dunia ini kecil' kata org' walaupun telah hampir 12tahun tak bersua' tapi ingatan masih segar...tahu nama'kenal rupa' senang la nak jejak kawan lama' Puan Rahah Redzuan dr Palong 3' kawan lama sama bekerja di Bahau satu ketika dahulu' kira2 tahun 1997 kami membawa haluan masing-masing selepas meletakkan jawatan di Bahau' akhirnya bertemu semula di laman Facebook' Kebetulan dari kawan punya laman Facebook saya melihat laman Facebooknya' 28 Nov 2010 Ahad kira-kira jam 9:45pg kak rahah sampai didepan rumah bersama suami, anak lelakinya mak dan ayah beliau. Sempat juga saya berbual dengan beliau' ini la yang dinamakan 'tempahan jejak kasih'
Fruit Tart
Strawberry Cheese Tart
Chocolate Tart

Diantara tempahan jejak kasih dr kak rahah' terima kasih kerana sudi jua singgah ke teratak usang saya' buat anak lelaki kak rahah' HaziQ' nanti datang lagi rumah makcik ye'
Ikhlas dari ku buat mu ( Sis Rahah )

Sekadar Memory lama, TAMAT sudah 18/8/2014

Daisypath Anniversary tickers

Nur Amiratul Husna

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Nur Amiratul Huda

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Nur Amiratul Hanan

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Abdullah Niyaz Nu'man

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers